Revolutie met Recht, uitweg uit de impasse?
Tijdens de Dag van de Duurzaamheid, op 11 november j.l., hebben 1.000 personen die zich bezig houden met het inrichten en besturen van de samenleving het boek ‘Revolutie met recht’ toegezonden gekregen. Willem Lageweg (MVO Nederland), Marjan Minnesma (Urgenda) en Pier Vellinga (Hoogleraar Klimaatverandering) reikten die dag het boek uit aan beleidsmakers en besluitnemers, denktanks, non-profits en bedrijfsleven.
“Revolutie met recht uit” is een boek dat de energie en klimaatproblemen toegankelijk en boeiend uiteenzet. Daarbij biedt het een laatste democratische oplossing voor de impasse binnen de politiek op dit gebied. Met andere woorden: de aanbieders van het boek willen nog eens goed duidelijk maken hoe urgent het energie- en klimaatvraagstuk is en welke desastreuze gevolgen het uitblijven van ingrijpende maatregelen al op korte termijn zal hebben voor onze economie en onze samenleving.
In ‘Revolutie met recht’ geeft auteur Roger Cox duidelijk aan dat er sinds kort juridische wegen zijn om overheden via een procedure bij het Europese Hof van Justitie te dwingen maatregelen te nemen tegen de schadelijke gevolgen van teruglopende olievoorraden en de klimaatverandering. Cox stelt dat deze juridische route sneller tot de noodzakelijke ingrepen zal leiden dan marktwerking of de weg via de politiek.
Marjan Minnesma: “Het boek laat zien dat de politiek op dit moment niet in staat is de burger te beschermen. Als we doorgaan op de huidige weg, dan zal de samenleving sterk verarmen en liggen binnenlandse en internationale conflicten op de loer. Het uitblijven van de energietransitie vormt een directe bedreiging voor de democratische rechtsstaat.” Willem Lageweg: “Het boek maakt voor een breed publiek duidelijk waarom duurzame ontwikkeling zeer urgent én de enige weg is om de economie weerbaarder en sterker te maken. Ik roep naast de politiek ook het bedrijfsleven op hiervoor alles uit de kast te halen.”
Anders gezegd: de ‘energietransitie’ wil niet vlotten en dat gaat binnenkort al grote problemen veroorzaken. Als je bedenkt dat de EnergieTransitie per 2011 niet meer actief is in de vorm van het Regieorgaan en platforms, kun je je inderdaad afvragen of dit beleid gewerkt heeft. Indertijd (2007) heb ik de Taskforce EnergieTransitie nog mogen adviseren en daarbij geholpen met de beeldvorming en ook dat heeft blijkbaar niet het gewenste resultaat gehad. Helpt dan wel de juridische weg? Ik mag het hopen. En natuurlijk hopen we dat deze Proeftuin NL ook het nodige kan gaan bijdragen.
Het boek is uitsluitend te bestellen via www.revolutiemetrecht.nl De kennisgeving van MVO Nederland vind u via http://www.mvonederland.nl/content/nieuwsberichten/juridische-stappen-snelste-weg-naar-ingrijpende-energietransitie
bron: MVO Nederland
via: Let’s Cradle! (LinkedIn groep)