:: aandeel ‘online’ bij mediabestedingen
Online mediabestedingen vormen maar een zeer klein deel van het totaal aantal mediabestedingen. Dat blijkt uit een rapport van het CMC (een samenwerkingsverband van onder meer de BVA -Bond van Adverteerders- en VEA ) over het economisch belang van reclame. Emerce sprak over dit rapport met Frans Blanchard, directeur van de VEA, branchevereniging van communicatieadviseurs. “Verschillende grote adverteerders experimenteren met eigen digitale kanalen.”
Unilever deed dit al vanaf 2001 met Life&Cooking. het is geen nieuwe ontwikkeling en daar zit ook niet de verbazing. Terwijl iedereen er van overtuigd lijkt dat de nieuwe media, internet voorop, meer mediageld naar zich toetrekt, blijkt dat volgens het CMC niet zo te zijn. Ik denk dat er allereerst een verschil in benaming zit. Het gaat namelijk om reclamebestedingen. “Als je het hebt over het economische belang van reclame, dan ontkom je niet aan de constatering dat traditionele media nog steeds een hoofdrol spelen,” zegt Frans Blanchard. Als je een reclameblok op televisie (de kosten en de impact daarvan) vergelijkt met het plaatsen van een banner op een website, dan kan ik me inderdaad voorstellen dat het belang van online adverteren gering wordt geacht. Eigenlijk zou je alle reclame-, marketing- en (corporate) communicatiegelden die in nieuwe media gestoken worden bij elkaar op moeten tellen. Het is een andere tak van sport die niet uitsluitend volgens het oude model beoordeeld kan worden.
update
Marketingfacts besteedt ook aandacht aan het rapport. Daarin wordt al veel duidelijker over de verdeling van de bestedingen. Oook wordt daarin de rol van het bedrijfsleven (ook voor de Publieke Omroep en de consument) duidelijk aangegeven.