:: crossmedia bureau?
Terwijl er in de berm van de nieuwe media gedebatteerd wordt over de correcte spelling -is het nu crossmedia of cross-media?- zijn er op alle fronten technologische ontwikkelingen, waardoor een crossmedia concept steeds geavanceerder (= efficiënter en effectiever) opgezet kan worden. Intussen maken marketeers zich druk om WoMMa, verzinnen creatieven kruisbestuivende campagnes (Axe?), trekken interneteers (QI, .bone, Rhinofly, Media Republic, La communidad, Achtung! etc. etc.) steeds meer reclamebudgetten naar zich toe, vinden er op het gerenommeerde Mediapark in Hilversum crossmedia café’s plaats, mengen Talpa en het Crossmedia Fund van Joop van den Ende en Deitmers zich als grootmachten in de strijd en zouden we bijna iets vergeten…
Je zult maar mediaplanner of mediastrateeg zijn, bijvoorbeeld bij Kobalt of OMD. Het medialandschap is dusdanig veranderd dat de expertise in inkoop, spreiding, mix. executie, rtv, effect, rendement, etc. straks niet actueel meer is. Maar dat is het ergste niet. In nieuwe ontwikkelingen en trends kun je je verdiepen.
Dringender is de vraag wat nu eigenlijk nog de toegevoegde waarde is van het mediabureau als de consument de regelpanelen bedient, als de user zelf content genereert en voor de verspreiding ervan zelf de benodigde media kiest, als gebruikers onderling content uitwisselen, als de gebruiker zelf de adverteerder opzoekt, als de marketeers bij de producent zelf de wegzoeken van de A1 via de N538 en de B-wegen.
Of zal dat zo’n vaart niet lopen? Is er naast de EPG vooral een gids nodig die adviseert, inspireert, zowel aan de kant van de producent als bij de consument? Dat zou de rol van het mediabureau dan wel drastisch wijzigen. Daar ligt misschien ook niet de crux.
Allereerst dienen mediabureaus te leren niet de zender maar de consument centraal te stellen en crossmediaal te denken, ipv. in de gebruikelijke GRP’s en CPM’s. Wat anders delven ze beslist het onderspit t.o.v. partijen als LostBoys, Advance en Lemz. En als partijen als Sanoma en PcM besluiten zich echt crossmediaal te gaan ontwikkelen, zijn de kruiskoppelingen gauw gemaakt. Dus zullen de mediabureaus meer richting reclame/creatie enerzijds en producent anderzijds gaan schuiven, willen ze een rol van betekenis blijven houden.
Het is wachten op het eerste mediabureau dat zich omdoopt tot crossmediabureau.